Portokalia homepage GR


Καλώς ήρθατε! Είμαστε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τον Καραβά Κυθήρων.
Μας ενδιαφέρει η βελτίωση του χωριού μας καθώς και η προώθηση του πολιτισμού και των ανθρώπων του νησιού μας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ μια καλύτερη καθημερινότητα για την επόμενη γενιά.

Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς

Το 2019, αναβιώσαμε το παραδοσιακό λαϊκό φεστιβάλ και του δώσαμε μια σύγχρονη πινελιά, ενώ το μετατρέψαμε σε ένα διήμερο event.
Η πανδημία αποτέλεσε ικανό εμπόδιο για να παραταθεί η λειτουργία του φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια. Η ομάδα μας εργάζεται επί του παρόντος για τη δημιουργία του φεστιβάλ του 2022 και ελπίζει ότι όλα θα πραγματοποιηθούν όπως προγραμματίζονται.

Μ49 & Μ49Α 
Φύση σε Αντιθέσεις

Με έδρα το κεφαλοχώρι του Καραβά, η διαδρομή αυτή αφηγείται τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση και πως το νερό δίνει ζωή σε όλες του τις δραστηριότητες. Ανηφορίζοντας τη γειτονιά του Αμιραλή, και περνώντας την Πατρικία Σχολή φτάνουμε από το καλντερίμι στην κεντρική πλατεία του Καραβά, στο Μάρμαρο, και το ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Το μονοπάτι που φτάνει στον οικισμό Διακοπουλιάνικα πιο ψηλά, έχει υπέροχη θέα προς το βόρειο άκρο των Κυθήρων και την Πελοπόννησο, ανάμεσα σε αχλαδιές, βελανιδιές και αμυγδαλιές. Η κατάβαση στη ρεματιά είναι εκπληκτική με φόντο τους άγριους δασωμένους λόφους καταλήγοντας στη θέση Λουτρό. Η υπόλοιπη διαδρομή ακολουθεί την πορεία του νερού στη ρεματιά με τα πανύψηλα πλατάνια, τα σφενδάμια και τις λυγαριές, το πολυκόμπι και την άγρια μέντα πιο χαμηλά. Όλο το ρέμα είναι χτισμένο με τοίχους και πεζούλες, νερόμυλους, 8 στο σύνολο, όπου μαζί με τα μικροφράγματα, τις “δέσεις” όπως λένε οι ντόπιοι, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραδοσιακής αξιοποίησης του νερού. Σκαλοπατιάζοντας τη κοίτη του ρέματος με μικρά λίθινα φράγματα, δημιουργούνται γούρνες νερού που τροφοδοτούν τις καλλιέργειες, ποτίζουν τα ζώα, διατηρούν πλούσια βιοποικιλότητα και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα μικροφράγματα ανακατασκευάστηκαν το Σεπτέμβρη του 2020, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Πατρίκιος Γεωπονική Σχολή

από το 1931

Κληροδότημα με κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο του οικισμού του Καραβά, που δημιούργησε ο ευεργέτης Δημήτριος Πατρίκιος.

Η Πατρίκιος Σχολή απαρτίζεται σήμερα από ένα νέο Δ.Σ. με νέα μυαλά, που προσπαθούν να πάνε ακόμη παραπέρα, εκμεταλλευόμενοι την ιστορικότητα του τόπου και την αγάπη των νέων που μένουν ή επιστρέφουν σε αυτόν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται μια δυναμική που ελπίζουμε να αναδείξει αυτή την κληρονομιά.

Αυτό το καθιστά πλέον έναν κοινοτικό κήπο, έναν χώρο τέχνης, ένα σημείο συνάντησης, έναν εκπαιδευτικό κόμβο και πολλά πολλά άλλα.

From our Instagram:

Get our newsletter

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΔΩΡΕΕΣ

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
ΙΒΑΝ GR7701103800000038000270306

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά Κυθήρων “Η Πορτοκαλιά”


Paypal

Donate with PayPal button

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Γεωπονική σχολή, Καραβάς, Κύθηρα,
80200, Ελλάδα

info@portokalia.org
https://www.portokalia.com

© 2021 Syllogos Portokalia. All Rights Reserved.